بسم الله الرحمن الرحیم
راهکارهای ارتقاء فرهنگ معاشرت در جامعهی اسلامی
زهرا طالبی
چکیده
سرمایه گذاری دین اسلام بر روی مسأله معاشرت با دیگران در پرتو حیات اجتماعی امری گران و قیمتی به حساب می آید.معاشرت و ارتباط با افراد، تمایلات و نیازهای یکدیگر را برطرف ساخته و حیات اجتماعی را شاداب و مسرور می نماید. اگر اجتماعی وجود نداشت احتیاجات و نیازها هم معنی نداشت و سرنوشت انسانها دستخوش تلاطم و تزلزل قرار میگرفت، از این رو معاشرت اجتماعی در جایگاهها و روشهای مخصوص خوددر اثرگذاری و اثرپذیری از یکدیگر بسیار مهم است که در این مقاله روش و راهکارهای صحیح ارتباط با مردم تبیین شده است.
کلیدواژه: فرهنگ، ارتقاءفرهنگ، معاشرت، اسلام، جامعه اسلامی؛
مقدمه
خداوند متعال نظام آفرینش را طوری خلق کرده که همهی پدیدهها با یکدیگر در ارتباط هستند. گیاهان و حیوانات نیز جهت رفع نیازهای خود در ارتباطاند. به طور کلی در نظام آفرینش موجودات به صورت تکی و فردی کامل نیستند و نمیتوانند به تنهایی راه کمال را بپیمایند.طبق همین قانون نظام آفرینش خداوند متعال انسانها را به گونهای خلق کرده که برای رسیدن به هدف حقیقی معبود از آفرینش، انسانها نیاز دارند با یکدیگر معاشرت داشته باشند. در حقیقت معاشرت از لوازم ضروری حیات بشر است .حال که در این دهکدهی جهانی با فزونی ارتباطها مواجه هستیم. اگر انسانها در روابط و معاشرتهایشان بی دقتی و کوتاهی کنند، به انحراف رفته و چه بسا دیگران را نیز منحرف کنند. لذا این سؤال پیش میآيد که چه راهکارهایی دربارهی فرهنگ معاشرت با مردم در جامعهی اسلامی وجود دارد؟
با توجه به اینکه مشکلات اجتماعی در اثر ناآگاهی از شیوههای مناسب معاشرت اجتماعی است. لذا در این مقاله سعی شده است که راهکارهایی برای معاشرت صحیح و مطابق با دین اسلام در صحنهی اجتماع و برخورد مردم با همدیگر ارائه شود .
با توجه به اهمیت معاشرت در زندگی اجتماعی واینکه همه روزه با آن مواجه هستیم و همچنین اینکه عدم آگاهی از شیوههای صحیح ارتباط با دیگران باعث بروز بسیاری از ناهنجاریها در جامعه ی اسلامی میشود بنابراین، هدف از این مقاله رسیدن به راهکارهایی است که مورد تاکید اسلام در زندگی اجتماعی و برخورد مردم با همدیگر میباشد تا در سایه عمل بدانها به زندگی متعالی و سعادت بخش دست یابیم.
معاشرت از لوازم ضروری حیات بشر است که از زمان خلقت بشر وجود داشته وپیرامونش از سوی خداوند دستوراتی برای انسانها رسیده است و ائمهی معصومین علیهم السَلام بحثها و تألیفات زیادی در این زمینه داشتهاند از جمله؛ رساله حقوق امام سجاد وخطبههای آموزنده واخلاقی امام علیودر طول تاریخ هم نویسندگان و محققان ماهری در این زمینه اثرات ارزشمندی به جای گذاشتهاند، از جمله؛ کتاب اخلاق معاشرت به تالیف جواد محدثی، کتاب واعظ خانواده به تالیف محمد مهدی تاج لنگرودی و… ولی در این کتابها راهکارهایی که برای ارتقاء فرهنگ معاشرت اسلامی ذکر شده به صورت پراکنده میباشد لذا در این مقاله سعی بر آن است که علاوه بر جمع آوری این راهکارها در مقاله حاضر، راهکارهای جدیدی نیز جهت ارتقاء فرهنگ معاشرت اسلامی ارائه شود.
این موضوع بیشتر مربوط به حوزهی علوم نظری است برای همین در این مقاله از روش کتابخانهای استفاده شده است.
چگونه معاشرت کنم
آخرین نظرات