روابط سالم در خانواده و شاخصه های خانواده سالم و پایدار
چکیده
این مقاله با رویکردی در جهت شاخصهای شناخت خانواده سالم و حقوق متقابل زن و شوهر مورد توجه قرار داده شده است. مکتب گهربار اسلام شاخصهایی را برای داشتن خانواده سالم و پایدار و همچنین حقوق متقابل زن و شوهر که دو رکن مهم و اساسی یک خانواده هستند، مشخص کرده و آنها را امر به انجام این وظایف نموده است تا بدین وسیله کانون خانواده را گرمتر و پرعاطفه تر نمایند. برای ایجاد یک خانواده سالم و پایدار باید معیارهایی را مد نظر قرار داد و از جمله این معیار ها، سنخیت در ایمان، تبادل عاطفی، تقوا و… است. از آن جا که حقوق در اسلام بر اساس مصالح و مفاسد و چگونگی طبیعت و خلقت انسانی است، تنوع در حقوق نیز مشاهده میگردد. حقوق زن و مرد نیز از این قاعده مستثنی نیست؛ زن و مرد از آن جهت که با هم شباهت دارند حقوق مشابه و یکسانی دارند، امّا از آن جهت که در جسم و روحیات باهم تفاوت دارند، هر کدام دارای حقوق مختلفی هستند… از جمله حقوق مشترک بین زوجین کمتوقعی، گذشت و عفو، کفویت و… است و حقوق اختصاصی زن بر شوهر حق نفقه، رعایت عدالت و… است و حقوق شوهر بر زن، خدمت به شوهر، حق آمیزش و تمکین، عرضه و تقاضا و… است
با انجام هر یک از این حقوق که بین زوجین قرار داده شده و نیز شناخت شاخصها و معیارهایی که یک خانواده به آن نیاز دارد، کانون خانواده مستحکم ترمیگردد.
واژگان کلیدی: خانواده، حقوق، روابط، متقابل، زن، شوهر، تکلیف
مقدمه
نگرش اسلام به خانواده نگرشی درست، اصیل و یک نگاه همراه با اهتمام است که در خانواده اصل قرار داده شده است. به هم زدن بنیان خانواده یا آشفته نمودن آن جزء بدترین کارهاست. سلامت، استحکام و اقتدار عاطفی و منطقی خانواده ها در گرو برخورداری اعضا از بصیرت و بینش اجتماعی و نیز آگاهی های لازم در جهت سازندگی و پیشگیری از درگیری ها، تضاد ها و کج روی هاست. ضرورت پرداختن به شاخصههای خانواده سالم و پایدار و رعایت حقوق متقابل زوجین آنقدر اهمیت دارد که موجبمیشود روابط اعضای خانوادهها به یکدیکر روابطی سالم و صمیمیو توأم با آرامش در کنار یکدیگر داشته باشند. درحقوق متقابل زن وشوهر، هر کدام علاوهبر وظایف مشترکی که نسبت به هم دارند دارای وظایف اختصاصی نیز نسبت به یکدیگر هستند و کمترین بیتوجهی به این حقوقها در خانواده موجب فروپاشی بنیان خانواده میشود. کتابهایی نظیروسائل الشیعه حر عاملی و بحارالانوار مجلسیبا استفاده از احادیث به این موضوع پرداخت کرده اند و در عصر حاضر نیز داوود حسینی وجعفر حقشناس نیز کتابهایی پیرامون این موضوع نوشتهاند. این مقاله به صورت کتابخانهای گردآوری شده است که با استفاده از کتب در دسترس و سایتها و مقالات اطلاعات جمعآوری و مورد بررسی قرار گرفته است.
سمیرا زحمتکش
مدرسه علمیه فاطمیه
آخرین نظرات