عنوان مقاله
بررسی تکامل زن از دیدگاه اسلام
مریم مکاری
مدرسه علمیه فاطمیه جلفا
چکیده
درباره کمال شناسی زن و مرد می توان با توجه به آیات متعدد، چنین استنباط کرد که خداوند هیچ برتری در خصوص این دو(به لحاظ جنسیت و سایر تفاوتهای دیگر) نمی داند مگر آن که مکرم ترین آنها نزد خداوند با تقواترین آنها باشد(حجرات/13).
علاوه بر این که درخشش این دو موجود در عرصه های مختلف تاریخ به عنوان الگو و أسوه حکایت از شرافت و منزلت والای آنها دارد. هر چند در طول تاریخ بشر، این نکته رو به وخامت و تاریکی گذاشته است و مقام و منزلت زن در حد موجود پست و بی ارزش رقم خورده است ولی با ظهور اسلام این منزلت در عرصه های مختلف اجتماع و خانواده تبلوری نو یافته است.
بنابراین بررسی جایگاه و منزلت زن در نظام آفرینش با رویکرد قرآنی و کمال شناسی زن می تواند این منزلت و جایگاه را برجسته ساخته و در نظام آفرینش این جایگاه از دست رفته را بازگرداند.
کلیدواژه ها:
زن، کمال، کمال شناسی زن، جایگاه زن، زنان شایسته
مقدمه
خداوند، زیبایی را آفریده و از آنجایی که خود مظهر جمال کائنات در هستی می باشد، زیباترین موجود را که متجلی عشق خداوند در روی زمین بود خلق نمود و او را پیام آور دوستی، مهرورزی و صمیمیت و صفا و موجب آرامش و آسایش مردان قرار داد.
در طول تاریخ همواره نسبت به جنس زن، به گونه ای ستم شده است. اسلام آن چنان با رسوم و نگرش ها و رفتارهای نابخردانه و جاهلانه آن قوم در مورد زنان به مبارزه برخاست و نه تنها موفق به کنار زدن پرده های زشتی و پلیدی شد بلکه نمونه هایی از زنان فداکار، با معرفت، شجاع و میدان دار عرصه کمال و معنویت پرورش داد. اسلام زن را از بردگی نجات داد. راه و رسم زندگی را به او آموخت، و زن را عامل اصلی و سازنده نسل آینده و فرهنگ و حیات جامعه معرفی نمود.
جاهلیت جدید به بهانه حضور اجتماعی زن و دفاع از حقوق وی و قرار دادن او مساوی با مرد، او را با بی هویتی فرامی خواند و تصویری ابتذال گونه از وی ارائه می دهد. اما اسلام به زن ارزش و شخصیت مساوی با مرد داده؛ به جز مواردی که مربوط به آفرینش او است.
به هر حال، ایدئولوژی، سرمایه دار غرب امروزه یکی از رقیب های جدی فرهنگ اسلامی است، بنابراین شناخت دقیق مواضع اسلامی و نگرش جامع قرآن کریم به هویت واقعی زن، پیش شرط هر گونه اقدام فرهنگی است.
آخرین نظرات