موضوع :سیره اخلاقی وتربیتی پیامبر عالیقدر وعظیم الشان اسلام
نگارش وتدوین:لیلا علی اکبری استاد راهنما:آقای دکتر اسدی، استادناظر :حجت الاسلام حاج آقانظری تاریخ دفاع: ۸۶
چکیده
مساله «نبوت یکی از موضوعات مهم واز اصول دین به شمار می رود .قاعدتا باید صاحب چنین منصبی دارای صفات وویژگی های برجسته ای باشد. با اینکه پیرامون سیره اخلاقی وتربیتی پیامبر عالیقدر وعظیم الشان اسلام، کتابها ورساله ها ی فراوانی نوشته شده وهیچ شخصیتی در تاریخ مانند ایشان مطرح نبوده است،
لیکن جهت شناخت هر چه بیشتر آن بزرگ مرد تاریخ هم چنان تحقیق وبررسی خصوصیات برجسته اخلاقی پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله واهمیت و آثار برخی از این صفات پرداخته ایم. در این رساله که شامل چهار بخش است به بررسی خصوصیات برجسته اخلاقی پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله واهمیت و آثار برخی از این صفات پرداخته ایم. در ابتدا که دوران کودکی آن حضرت را در بر می گیرد به بارزترین صفات ایشان که امر به معروف ونهی از منکر و وحدانیت و یکتا پرستی می باشد اشاره کرده ایم. سپس به دوران جوانی آن بزرگوار پرداخته ایم وبه برجسته ترین ویژگی های آن حضرت در این دوران با عناوین امین ومورد اعتماد مردم ،دلسوزی ومهربانی ووفای به عهد .پیمان اشاره کرده ایم.
در بخش پایانی که دوران بعثت تا رحلت مطرح شده است به تبیین والاترین صفات کمالی آن حضرت در ضمن چند فصل پرداخته ایم . در فصل اول به ادب وحیای آن حضرت در زوایای مختلف زندگی شان اشاره شده است. در فصل دوم ، روش های پسندیده آن بزرگوار در رابطه با امر به معروف و نهی از منکر مطرح گردیده است .
در فصل سوم به تشویق وترغیب آن حضرت به کارهای پسندیده پرداخته است در فصل چهارم به تعاون وهم یاری ایشان در کارها اشاره شده است . در فصل پنجم تکریم و احترام به شخصیت مردم از جمله خصوصیات آن حضرت قلمداد شده است .در فصل ششم تواضع وفروتنی آن بزرگوار در تمام ابعاد زندگی شان تبیین شده است . درفصل هفتم حل مشکلات وگرفتاری های دیگران از دیگر ویژگی های آن بزرگوار شمرده شده است . در فصل هشتم به اختیار نمودن زهد و پارسایی وساده زیستی ایشان اشاره گردیده است .در فصل نهم کمال سخاوت وبخشش آن حضرت مطرح شده است . در فصل دهم شکر وقدردانی ایشان هم در برابرخالق وهم در برابر مخلوق ذکر گردیده است. در فصل یازدهم شوخ طبعی و ویژگی های مزاح آن حضرت تبیین شده است و در فصل دوازدهم به صبر و استواری آن بزرگوار در برابر رویداد های مختلف اشاره شده است .در فصل سیزدهم عفو و چشم پوشی آن حضرت حتی از افراد نالایق مطرح گردیده است . در فصل چهارذدهم مشورت ودلایل این عمل پسندیده تبیین شده است . در فصل پانزدهم میانه روی و پرهیز از اسراف از جمله خصوصیات آن حضرت به شمار آمده است . در فصل شانزدهم به مهربانی وآثار ونتایج عطوفت ایشان پرداخته شده است . در فصل هفدهم مهمان نوازی و آداب میهمان داری از منظر آن بزرگوار مطرح شده است . در فصل هجدهم نظافت و آراستگی آن حضرت در جوانب مختلف زندگی شان ذکر گردیده است . در فصل نوزدهم به امتیازات ویژه نیکی به والدین در نگاه رسول خدا (ص) وبه احترام و نیکی ایشان نسبت به والدین رضاعی شان اشاره شده است . ودر پایان وفادار بودن آن حضرت به عهد و پیمان خود چه پیمان های شخصی وچه پیمان های اجتماعی تبیین شده است . امید است این تلاش مختصر وناچیز مقبول در گاه حق بوده ومورد استفاده تمامی حق جویان وسعادت طلبان واقع شود.
آخرین نظرات