نگارش وتدوین:لعیا عیوضی،استاد راهنما:آقای اکبری ،استاد ناظر :آقای دکتر محمد رضا اسدی، تاریخ دفاع :۱۳۹۰
چکیده
بی تردیدمبحث جنگ نرم این روزها اصطلاح پرطرفداری است واغلب صاحب نظران در باره آن گفتگو واعمال نظر می کنند،شایسته است کمی هم راجع به خود این مبحث نقادی شود تا موضوعات پیرامون آن روشن تر گردد.
جنگ نرم در معنای کلی به جنگی گفته می شود که در طی ان،طرفین بدون خونریزی وکشتار عینی با هم مبارزه می کنند و به عبارت دقیق تر ،وقتی پنبه شمشیر است ،سر اندیشه بریده خواهد شد وطبیعتا فضای مبارزاتی آرام وبی زد وخورد جلوه خواهد کرد اما تلفات آن معمولا بسیار چشم گیرتر از جنگ سخت گزارش می شود.عرصه ی مبارزه درجنگ نرم عرصه ی تفکرات است وبا ابزارهای بسیار نرم وظریفی صورت می گیرد.
امروزه جنگ نرم ،موثرترین ،کارآمدترین،کم هزینه ترین ،خطرناکترین وپیچیده ترین نوع تهدید علیه ارزش ها وامنیت ملی یک کشور است.
جنگ نرم نیز همانند جنگ سخت اهداف مختلفی دارد وقاعدتا هدف غایی هر دو آنها تغییر کامل نظام سیاسی یک کشور یا سلطه بر آن کشور است که البته با اهداف محدود تر هم انجام می گیرد. در حقیقت جنگ نرم وجنگ سخت یک هدف را دنبال می کنند واین وجه مشترک آنهاست،در هر صورت هدف اصلی این جنگ ،اعمال فشار برای ایجاد تغییر در اصول ورفتار یک نظام ویا به طور خاص تغییر خود نظام است.
جنگ نرم به روحیه،به عنوان یکی از عوامل قدرت ملی خدشه وارد می کند،عزم واراده ملت را از بین می برد،مقاومت ودفاع از آرمان وسیاست های نظام را تضعیف می کند،فرو پاشی روانی یک ملت می تواند مقدمه ای برای فرو پاشی سیاسی – امنیتی وساختارهای دیگر ان باشد.بر این پایه یک کشور می تواند به مقاصد مورد نظر خود در سیاست جهانی نایل آید،چون کشورهای دیگر ،ارزش های ان را می پذیرند،از آن تبعیت می کنند ،تحت تاثیر پیشرفت و آزاد اندیشی آن قرار می گیرندو در نتیجه خواهان پیروی از آن می شو ند.در این مفهوم آن چه مهم تلقی می شود ،تنظیم دستورالعملی است که دیگران را جذب کند.بنابراین جنگ نرم از یک سو توانایی کسب آن چه که میخواهد از طریق جذب کردن نه از طریق اجبار و یا پاداش می باشد.
تحقیق حاضر که مشتمل بر چهار فصل می باشد ،پس از بیان کایات ومفاهیم تحقیق ، سعی بر این شده که ضمن تبیین جنگ نرم وپردازش رویکرد های جامعه شناختی این مساله ،به بیان شاخصه ها وابزارها وشیوه های دشمن در جنگ پرداخته شود وهمچنین به رویکرد قران ونهج البلاغه وفرمایشات بنیان گذارانقلاب اسلامی (ره)ومقام معظم رهبری دراین باره(جنگ نرم)،اشاره شود.ونهایتا درپایان پیامدها وتبعات جنگ نرم درحوزه فرد واجتماع بیان وراه کارهای برخورد با آن پرداخته شده است.
کلید واژه ها :جنگ نرم ،شیوه های جنگ نرم،شاخصه های جنگ نرم،رویکرد قرآن ، پیامدهای وتبعات جنگ نرم،رویکرد روان شناختی ؛
آخرین نظرات