تعلیم و تزکیه در قرآن و تأثیر آن در روابط فرد و جامعه
تدوین و نگارش: ثریا احمدی استاد راهنما: آقای اکبری ،استاد داور: دکتر اسدی
چكيده
ارزش انسان و ظهور تمام حقیقت او وابسته به معرفت الهی و علم توحید است. انسان از همه موجودات برتر است و از کرامت ذاتی برخوردار می باشد و علم به موجودات جهان به ارزش حقیقی او نمیافزاید، مگر آنکه آن علم در راستای معرفت الله باشد. به عبارتی، باید به علمی برتر از این، دست یافت و آن علم به خدای متعال و معرفت الله است. بوسیلهی علم به خداشناسی و معرفت الله، تزکیه حاصل می شود، و تربیت صحیح به دست می آید.
انسان برای دستیابی به کمال حقیقی خویش باید مبدا فیض را که حقیقتها از جانب او افاضه میشود. بشناسد تا آن را بهای نفس خود قرار دهد.
در اين تحقیق سعي برآن شده كه راههاي تقرب به خدا، موانع راه، و برخي از شيوه ها و اصول تربيتي اسلام معرفي گردد، تا راهنمایی براي ره جويان باشد.
این تحقیق در چهار فصل تنظیم گردیده است:
فصل اول، كه فصل كليات و مفاهیم تحقیق ميباشد، و فصل دوم مشتمل است، برمفهومشناسی تعليم و جايگاه آن در آيات و روايات، تزكيه نفس و آثار آن، عوامل تزكيه، انواع تربيت و رابطه تربيت با اخلاق و در فصل سوم كه فصل روششناسي تعليم و تزكيه در تربيت فرد و جامعه میباشد به بررسی مطالبی چون انسان مسئول تربيت خویش، رابطه تعليم و تربيت، روشهاي تربيت و تزكيه نفس؛ از جمله انذاز و تبشير، موعظه، ياد مرگ، مراقبه و محاسبه نفس و.. میباشد، پرداخته شده است.
و نهایتاً در فصل چهارم به بررسی تقوا و آثار آن، هدفنهايي از تربيت، اخلاص و آثار و نشانههاي آن، عوامل تربيتي اجتماعي، و آسیب شناسی روشهای تعلیم و تربیت اشاره شدهاست.
کلید واژه ها: تعلیم و تربیت، روشهای تربیتی، آثار تعلیم و تربیت، موانع تعیلم و تزکیه،اقسام تربیت، انواع تزکیه، تربیت و نگاه قرآن؛
تحقیقات پایانی طلاب مدرسه فاطمیه
آخرین نظرات