موضوع: تزکیه نفس
تدوین نگارش:زینب پیرمحمدیان،استاد راهنما:آقای بهمن اکبری،استاد ناظر: تاریخ دفاع:۱۳۸۷
زندگی نفسانی وباطنی انسان یک حقیقی و واقعی است .انسان در باطن ذات یک مسیر واقعی را طی میکند که یا به سعادت وکمال خواهد رسید یا به شقاوت وهلاکت خواهد افتاد وسیر وحرکت واقعیت دارد واز عقاید واخلاق واعمال انسان نیرو ومدد می گیرد وآدمی وقتی می تواند به زندگی واقعی وهدفمند وقرب الی الله دست یابد که به خود سازی وتزکیه نفس وشناخت وجودی خود نایل آید که این فرایند می تواند پیش در آمد خداشناسی وشناخت مبدا هستی را برای انسان به ارمغان آورد چرا که به فرموده یامیر مومنان علی(ع) “من عرف نفسه فقد عرف ربه “مصداق بارز این خودسازی وتزکیه نفس وتقریب به الگوی کامل هستی یعنی رسول اکرم (ص)است که خداوند می فرماید :رسول الله(ص)اسوه ی حسنه است که نمونه ومصداق بارز خود سازی است. خدا در قرآن می فرماید:هرکس که عزت می خواهد پس همه عزت ها مال خداست.
کلمات طیب (نفوس پاک )به سوی خدا صعود می کنند وعمل صالح است که اورا بالا می برد البته چنین عزتی در سایه تزکیه وخودسازی انسان بدست خواهدآمد. فعلیت نفس انسان محصول کار وتلاش او می باشد که با عقاید واخلاق وملکات وخصلتهای درست می شود ونتیجه خوب یا بدش در جهان آخرت آشکار خواهد شد.
این رساله مشتمل بر چهار فصل می باشد که در فصل اول به کلیات اشاره شده که شامل معرفی موضوع ،پیشینه وسابقه تحقیق و…می باشد در فصل سوم به این که انسان چگونه می تواند با نفس خود مبارزه کند و آن را به مرتبه ی انسانیت نایل نماید ،پرداخته شده ونهایتا در فصل چهارم روش ها والگوهای تربیتی در اسلام وچگونگی پرداختن به آنها اشاره شده است.
امید است ،این بنده سرگشته حیران وگرفتار واسیر خواسته ها وتمایلات نفسانی در بحث تهذیب وتزکیه ی نفس قدم برداشته وامید آن را دارد که این تلاش ناچیز مقبول در گاه الهی وحضرت ولی عصر (عج)واقع شده ومورد استقبال سالکان قرار بگیرد.
کلید واژه ها :نفس وحالات آن ،تزکیه نفس ،الگوها وروشهای تربیتی ،مراتب ومراحل تزکیه نفس ،خودسازی نفس ،موانع تزکیه
آخرین نظرات